български статии

Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 1-10

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-1

Здравей! Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на японски.

Този път щe пиша за моето мнение относно видео от българският ютубър The Clashers, “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите”.

Това е видеото, за което ще говоря🔻

Направил е добро проучване. Имаше и няколко факти, за които не знаех. Затова и аз направих обемно проучване.

Днес ще говоря за факти от 1 до 10.

→Да, така е.
→Не, грешно е.
→Нито да, нито не. Или е нужно обяснение
→Аз също не знам, или няма данни


1. Япония се състои от 6852 острова, образували се от вулкани, 100 от които са действащи.
6-те най-големи острова формират 97% от територията.

Да, от общо 6852 острова, 421 са населени, а останалите са необитаеми.
Към 2017 г. има 111 активни вулкана. 
Континенталната част, която обхваща по-голямата част от страната, се състои от пет острова: Хокайдо, Хоншу, Шикоку, Кюшу и Окинава (от север на юг).

2. Японците са 3-ти по продължителност на живота в света.
Средно мъжете живеят до 81г., а жените до 87г.
Над 50,000 столентици.

Според уебсайта на японското министерство на външните работи, Япония има най-дългата продължителност на живота в света.
Към август 2021 г. броят на столетниците е 80 000.
Едната ми баба почина на 86-годишна възраст, а другата на 49-годишна възраст от болест. Важно е човек да си пази здравето.

3. В Япония има повече домашни любимци от колкото деца.
Според данни от 2020г., в Япония има 16,000,000 деца под 16г., но около 20,000,000 кучета и котки.

Това е интересен факт.
По данни на Японската асоциация за храни за домашни любимци към октомври 2019 г., в Япония има 18,575,000 кучета и котки (8,797,000 кучета и 9,778,000 котки).
Междувременно, според правителствения статистически уебсайт e-Stat, към октомври 2019 г. населението на Япония на възраст 0-16 години е около 17,441,000 души.
Имайте предвид, че никой не знае точно колко домашни любимци има.

4. От 2010г. насам населението прогресивно намалява, в момента са 126,000,000. През 2019 г. Япония губи 10-тото място за най-населени в света.

Населението на Япония през 2020 г. беше 126,226,568 души.
През последните 150 години населението на Япония непрекъснато се увеличава, като през 2008 г. достига своя връх от 128,084,000 души. Оттогава насам, популацията намалява.
Между другото, преди 100 години, през 1921 г., населението е било 56,666,000 души; преди 50 години, през 1971 г., то е било 106,100,000 души, като едва през 1967 г. населението надхвърля 100 милиона души.

5. Продават се повече памперси за възрастни, от колкото за деца.

В моята местна аптека се продават повече пелени за възрастни, отколкото пелени за бебета.
За жалост не успях да намеря информация за продажбите на папмерси в Япония.

6. Училищните автобуси са само за детска градина и са украсени като животинки или герои от анимационни филми.

Виждала съм автобуси във формата на кучета, котки, Hello Kitty и автобуси с локомотив по улиците на Япония. Искам да знам от вас, българите… Само в Япония ли има автобуси украсени като герои?

7. 98% от населението са етнически японци.

Според правителствения статистически уебсайт e-Stat към декември 2019 г., в Япония живеят 2,933,137 чужденци, което е около 2,3% от населението на страната. Въпреки това има и много китайци и корейци, които са натурализирани граждани на Япония, така че ако включим и тях, процентът на японците, чийто роден език е японски, ще бъде малко по-нисък.
Между другото, броят на българските граждани, пребиваващи в Япония, беше 488 през 2019 г. и 429 през 2020 г.

8. В Япония има няколко степени на учтивост: разговорна, уважителна, учтива и хипер-учтива. 

Видовете Японска реч са: (1) учтива реш, (2) смирена рещ и (3) уважителна реч, като това са различни видове, а не нива. По принцип 3-те вида се използват съвместно в бизнес условия.
(1) Учтива реч: Елегантен и учтив език.
(2) При смирената реч, целта е да се снишиш и да поставиш другия човек на по-високо място от себе си. Тя се използва за описване на собствени действия.
(3) Уважителна реч: Изразява уважение към Вашия събеседник. Тази реч се използва за описване на действието на другия човек.

(4) Най-уважителна реч: Използва се само при разговор с имератора и неговите роднини. Тази реч не се преподава в училищата и аз днес за пръв път чух за нея.

9. Японците имат навика да си похапват делфини.
Твърдят че делфинското е 10 пъти по-вкусно от която и да е друга риба.

В някои части на Япония ядат делфини, но е изключително рядко. В Япония в китолова се включват и делфини, като разделението на делфини и на китове не е по вид, а единствено по дължина. Китове и делфините под 4 метра се класифицират като делфини, а над 4 метра са китове. Значи вкусът му трябва да е като на кит.
В миналото хората са яли много китове, но в наши дни само много малко хора ядат китско месо.
Никога не съм яла делфонско, но 2 пъти съм яла китско.
Други страни, в които се консумират китове: САЩ, Росия, Дания и др.

Защо в Япония се яде китско месо?
В Япония в някои местности отдавна се яде китско, а след втората световна война е имало недостиг на храна и се е ядяло повече китско. Япония загуби втората световна война от САЩ. По време на войната Япония е използвала доста пари за внос и страната е станала бедна. Тъй като китовете имат много месо, те са били добър източник на месо и китското е станало популярна храна.
В момента няма нужда да се яде китско месо, но хората, които са ядяли китско през тези времена и сега си похапват. На село от време на време китско месо се сервира в ресторанти и продава в супермаркети.

10. Служителите в Япония не си тръгват преди шефа и често се налага да останат няколко часа по-дълго. Ако шефа те покани на питие, не можеш да му откажеш, за да не го обидиш. Ако си тръгнеш на време, това се счита за нелоялност и изобщо не се приема добре. 

Много зависи от компанията. Също така, броят на тези дружества постепенно намалява.
През последните 20-тина години работната среда в Япония се промени драстично, тъй като смъртта от преумора и депресията се превърнаха в социални проблеми. Много компании си подобриха работната среда, особено поради факта, че по-младите хора търсят работно място без стрес и с по-малко извънреден труд. На моето работно място в края на работния ден около 70% от служителите, независимо от възрастта, си тръгват в рамките на 5 минути след настъпване на края на работния ден.

През около 1970 г., извънредната работа се е смятала за “красив труд”. През това време японската икономика е била номер 1 и хората са свързвали дългите часове извънреден труд с този икономически успех.

В днешно време повече се цени ефикасността. Хората, които са били на 20-30 години през 1970 г. сега се прибират без да работят извънредно. Затова аз смятам, че и преди 50 години са искали да си тръгват на време, но средата не им е позволявала.

За днес, до тук!

Благодаря Ви, че прочетохте цялата статия!😃

И благодаря на The Clashers за интересното видео за Япония!😄

Следващият път ще говоря за факти от 11 до 20. До скоро👋🏻✨

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-2
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 11−20 Здравей! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-3
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 21-30 Здравейте! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-4
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 31-40Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите”...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-5
Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50...
ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語