български статии

Следващия път искам да видя Кукери в България!

Kukeri

Здравей! 😃

Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на японски.  🇯🇵🇧🇬

Наскоро отидох на китайския новогодишен фестивал с майка си и българския ми съпруг.

Китайският новогодишен фестивал(新春祭) е събитие, с което се празнува лунната Нова Година (китайската Нова Година). В Япония Нова Година е на 1 януари, но в Китай е месец по-късно, а през 2022 г. пролетният фестивал беше на 1-ви февруари. Китайската Нова Година се празнува в Китай, Сингапур, Тайван, Южна Корея, Виетнам и други страни.

Имаше малко закъснял новогодишен фестивал в Global Arena, във Фукуока. Там всяка година се провежда и български фестивал🇧🇬✨

Фукуока
🇧🇬 Моя град Фукуока Здравей!😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на яп...

Видяхме няколко интересни китайски предавания! Имаше и щандове с храна от цяла Азия.

Освен това успяхме да видим малко български кукери. Всъщност трябваше да има онлайн излъчване на живо от България, но не успяхме да го гледаме поради лоша интернет връзка. Вместо това един български преводач се облече като кукер, за да забавлява всички!

Преводач, облечен като кукер.

Беше представен и видеоклип за Украйна, направен от украинци, живеещи във Фукуока, за да се информират хората за Украйна, която в момента е във война. На фестивала се събираха дарения.

Фестивала завърши с пускане на фенер!

Фенери, които са пълни с хелий и се издигат в небето

Един български преводач ми каза, че българските кукери са като японското намахаге. Намахаге е традиционно събитие в префектура Акита, Япония, на което хората обикалят селото, облечени като намахаге (японски кукери).

Намахаге (なまはげ)

Това обаче не са дяволи – те са богове, които идват, за да прогонят лошия късмет и мързела на хората. За да прогонят лошите неща, те се обличат в страшни костюми и издават силни звуци. Доста наподобяват българските кукери, нали? На входа вкъщи съм украсила с мини кукерски маски. Надявам се, че те гонят лошите неща.

За съжаление, този път не успях да видя български кукери на живо, но следващия път с удоволствие бих видяла истински кукери в България!

Чао, до скоро!

ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語