български статии

Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 21-30

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-3

Здравейте! 😃

Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на японски.

Съжалявам, че не съм писала в блога повече от два месеца. 🙇🏻‍♀️

От края на ноември миналата година ми се гадеше поради бременността. 🤰🏻


Напоследък се чувствам по-добре, така че ще започна отново да пиша в блога оттам, откъдето го спрях. Благодаря ви за търпението.


Този път ще напиша мнението си за факти 21-30 от видеото “50 факта за Япония” на българския ютубер The Clashers ❗️

Това е видеото, за което ще говоря🔻

Както и в миналата статия, аз, японка, ще коментирам 10 от фактите, които той споменава.


↓Миналата статия↓

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-1
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 1-10 Здравей! Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на япо...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-2
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 11−20 Здравей! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български...
→Да, така е.
→Не, грешно е.
→Нито да, нито не. Или е нужно обяснение
→Аз също не знам, или няма данни


Днес ще говоря за факти от 21 до 30.

21. Ако някой се самоубие на релсите, то той е напълно наясно, че семейството му ще бъде глобено заради закъснението на влака.  

И аз съм чувала такива слухове, но според уебсайта на “Адвокатите за подкрепа на семействата на самоубилите се, рядко се начислява голяма сума за обезщетение”. За семейството, което е загубило близък, е много трудно да плати такава голяма сума за обезщетение за загубата на член на семейството си. Освен това размерът на сумата варира в зависимост от ситуацията. Например, в час пик или ако пострада водач на превозно средство, сумата може да е по-голяма.

22. Япония е световния лидер по собственото отнемане на живота.
Харакири и сепуку все още се практикуват в някои краища на Япония.
Аокигахара е най-известното място за самоубийство в Япония.

Броят на самоубийствата в Япония е достигнал своя връх през 2003 г. – 34 427. През 2017 г., той е 21 321, през 2018 г. – 20 840, а през 2019 г. – 20 169.
Япония има имидж на страната с най-висок брой самоубийства в света, но това не е така. По данни на Световната Здравна Организация, броят на самоубийствата през 2016 г. (в низходящ ред) е бил 215 872 в Индия, 136 267 в Китай, 49 394 в САЩ, 44 673 в Русия, и 23 684 в Япония. България е на 87-о място с 818 души.
Броят на самоубийствата на 100 000 души (в низходящ ред) е 31,9 в Литва, 31 в Русия, 29,2 в Гвиана, 26,9 в Южна Корея и 26,2 в Беларус. Япония е на 14-то място с 18,5, а България – на 55-то с 11,5. Коригираният спрямо възрастта брой на самоубийства на 100 000 души (в низходящ ред) е 30,2 в Гвиана, 28,9 в Лесото, 26,5 в Русия, 25,7 в Литва и 23,2 в Суринам. Япония е на 30-о място с 14,3, а България – на 105-о място със 7,9.

В Япония вече няма сепуку. За да извършиш сепуку, е необходимо не само да си азрежеш корема, но има нужда и от “помощник”. Разрязването на корема е много болезнено и няма да ви убие веднага. За да облекчи болката, непосредствено след акта сепуку, помощникът отрязва главата с меча си и убива човека на място. Казват, че това е толкова трудно, че мечът се чупи, и че в старите времена хората са молили най-доверените и опитни мъже да го направят.

В съвременна Япония, член 202 от Наказателния кодекс гласи, че “убийство със съгласието или участието в самоубийство” е престъпление. Ако се намесите, сте виновни за това престъпление, така че е сепуку няма как да остане като традиция в съвременна Япония. Освен това, почти никой не би се осмелил да извърши сепуку без помощник. Преди около 50 години, известен японски писател извършва сепуку, след като организира държавен преврат за бъдещето на Япония. Хората, които са му помогнали да извърши сепуку, са обвинени в убийство.
Днес, дори ако лицето, което се самоубива, е дало съгласието си, от околните се очаква да защитават живота му до края.

23. В Япония не можете да гласувате на избори, ако сте в затвора.

Докато човек е в затвора, той няма право да гласува или право да бъдете избран. (Закон за изборите за държавни служители, член 11)
Ако човек, заемащ публична длъжност, е осъден за престъпление, като например приемане на подкуп, то той не може да гласува в продължение на пет години и не може да бъде избиран в продължение на десет години след края на присъдата. 👀

24. Японците консумират 17 милиона тона морски дарове годишно, включително риба и раци.
Япония е най-големият вносител и потребител на морски дарове в света.
Може би затова живеят толкова дълго.

Японците са известни с любовта си към морските дарове, но от 2011 г. насам, консумацията на месо надхвърля тази на морски дарове.
След пика на потреблението на морски дарове преди 20 години, потреблението продължава да намалява.

Към 2017 г., Япония е вторият по големина вносител на морски дарове след САЩ, които са на първо място.
По отношение на потреблението на глава от населението обаче, Малдивите и Кирибати в Тихия океан консумират най-много риба, а Исландия консумира повече риба от Япония. Що се отнася до световната консумация на риба, за съжаление, не успях да се добера до нови данни, но от 2012 г., Япония е на 6-о място в света. Консумацията на морски дарове в Япония намалява през последните 20 години, така че сега вероятно е още по-малка.

Защо Япония не е най-големият потребител в света, а внася толкова много? Мисля, че причината е, че Япония консумира повече риба от всяка друга страна в света с голямо население, така че вносът е необходим, за да се задоволи търсенето на големия японски пазар.

Като се разгледат данните за морски дарове в таблицата “Търсене и предлагане на храни”, през 2020 г. количеството морски дарове, предназначени за вътрешно потребление (включително фураж за животни) в Япония, е 7 237 000 тона. Грубата консумация (включително частите, които не се консумират) е 5 659 000 тона, нетна консумация (единствено частите, които се консумират) е 2 999 000 тона. През 1988 г. е пикът за вътрешно потребление с 13 475 000 тона, през 1995 г. – за сурово потребление на храни с 8 921 000 тона и през 2011 г. – за нетно потребление на храни с 5 116 000 тона.
Смятам, че причината за дълголетието на японците е балансираното и не твърде обилното хранене, умерената работа (или физическите упражнения) и добрата здравна система.
Най-възрастният японец, Джироемон Кимура (木村次郎右衛門) , е работил в пощата до пенсионирането си, след което се е отдал на земеделие и е работил до над 90-годишна възраст. Доживява до 116-годишна възраст. Всяка сутрин се събуждал в 5:30, а си е лягал в 20:00, сутрин ядял кисело мляко, вечер пиел мляко, хранел се балансирано с местни продукти, като водорасли и боб, и се стараел да не прекалява с храната. И винаги бъл благодарен и бил усмихнат.

25. Както вече казах, добре известен факт е, че японската телевизия е странна. Любимият ми видеоклип е този (вижте видеото). Това е шоу, в което борци по сумо държат бебета в ръцете си и се надпреварват кой ще ги разплаче. (виж видео).

Знам, че японските предавания са известни с това, че са странни 😅!
Но шоуто, в което сумо борците разплакват бебета, не е просто телевизионно предаване, а традиционно събитие, наречено “Плачещо сумо”. Това е традиционно събитие, на което се молим за здравословното развитие на бебетата, които плачат силно и весело.

26. Хазарта е напълно незаконен в Япония. Обаче има алтернативна игра, наречена “Пачинико”, в която вместо пари се залагат метални топчета, които съвсем случайно след това може да се обърнат в пари и така да се заобиколи закона.

Членове 185 и 186 от Наказателния кодекс забраняват хазарта в Япония.

Защо в Япония е разрешен общественият хазарт?
→Член 35 от Наказателния кодекс гласи, че “Действия, които не са в разрес със закона не се наказват” (могат да се провеждат само хазартни игри, които са разрешени от закона), а според Закона за конните надбягвания, Закона за колоезденето, Закона за състезанията с моторни превозни средства, Закона за състезанията с малки моторни превозни средства и Закона за конните надбягвания, велосипедните надбягвания, състезанията с лодки, автомобилните състезания и лотариите са разрешени от закона, така че не са незаконни 👀.

За “Пачинко”
→Лице, което играе хазартни игри, се наказва с глоба в размер до 500 000 йени (около 7,400 лв.) или с лишаване от свобода. Това обаче не важи, ако залагането е ограничено до предмети, които се предоставят за временно забавление. Тъй като пачинко попада в обхвата на тази разпоредба, се казва, че пачинко е хазарт, който не е незаконен 👀.

Някои хора обичат пачинко и играят всеки ден, но има и много японци, които смятат, че пачинко трябва да бъде незаконно.
Между другото, в Япония няма казина.

27. В Япония има болест, причинена от липса на сексуален контакт, и има лекари, които я лекуват. Те го лекуват чрез сексуално лечение на пациента.

Какво?! Никога преди не съм чувала за това 💦.
Ако лекар или някой друг има сексуален контакт срещу заплащане, това е проституция и е незаконно.
Сигурна съм, че има много места, където се предлагат сексуални услуги, които обаче не включват полов акт, така че не мисля, че е възможно!
(Какво е сексуална услуга без полов акт? Услуи, които не включват пронкване)

28. В първата неделя на април в Кавазаки се провежда фестивал, посветен на мъжките гениталии и плодородието. На този фестивал формата на всичко, което се продава – хляб, зеленчуци, сладкиши и т.н. – е тази форма.

Не знаех за това, докато няколко мои приятели от чужбина не ме попитаха за този фестивал. Не мисля, че много други японци знаят за него, и ако попитате някой японец за този фестивал, той ще се изненада. Най-добре е да не питате жените за това.

Нарича се “Kanamara Matsuri”. Твърди се, че повече от половината от посетителите са чужденци.
Първоначално светилището Канаяма е посветено на двамата богове на ковачеството, но те са почитани и като богове на секса.
Според Уикипедия, името на светилището “Канаяма” е подобно на “Канамара” (друго име на фалоса), а двамата богове са родени от повръщаното от женска богиня, която е наранила гениталиите си, когато е родила бога на огъня от японската митология. Ритмичната работа на ковача напомня на буталото. Тези двама богове са били почитани и като богове на секса. От периода Едо нататък, “фестивалът” Канамара се провеждал, за да предпази от болести (и да предотврати болести, предавани по полов път) проститутките в градските хотели.

Защо в днешно време “фестивала на фалоса” е станал толкова странен с много продукти в такава форма? Това изобщо не е традиционно, а е с цел привличане на туристи, като през последните години се посещава от много местни и чуждестранни туристи.
Днес светилището се посещава от много хора, които желаят успех при лечението на безплодие, безопасно раждане и изцеление на болести, предавани по полов път.
Аз съм твърде срамежлива да го посетя.

29. В Япония гейшите са хора на изкуството.
Първите гейши са били мъж.
Те бяха тези, които изнасяха традиционни представления, като пеене, танци и разказване на истории.

В по-стари времена мъжете гейши са били наричани “гейша”, а жените – “гейко”. Също така в региона Канто се използва терминът “гейша”, а чиракът се нарича “хантама”, а в Киото се използва терминът “гейко”, а чиракът се нарича “майко”.
Когато се запознах с произхода на гейшите, открих, че съществуват различни теории за произхода им, като например “чакумейо”, които танцуват и свирят на музикални инструменти в чайни, където пътниците почиват, “помагащи и подстрекаващи” (мъже гейши), които оживяват банкетите и публичните домове със своите барабани и бойни изкуства, “онна-гейши” (жени гейши), които ръководят банкетите в публичните домове, и “одорико” (танцьорки), които танцуват заради самите танци, но понякога се занимават и с проституция. Обаче всички те са възможни произходи.

30. В Япония не съществува правилото “дамите първи” и мъжът винаги действа първи в магазините и ресторантите (напр. влиза пръв).

Един мой приятел ми каза, че е добро възпитание за една жена да се държи като дама, когато един джентълмен я третира като такава.
В Япония не съществува етикет “първо дамите”. Има жени, които биха се зарадвали, ако някой мъж се държи като джентълмен с тях. Но други, които биха си помислили “Мога да го направя сама!” и биха отхвърлили жеста.
Някои казват, че японските мъже винаги искат да са първи, защото са шовинисти, но други твърдят, че това е обичай от старите времена, когато мечовете са се използвали за защита на жените и децата от враговете, които са пред тях. Освен това, в съвременна Япония няма толкова много правила. Например вратата може да я отвори човекът, който е по-близо до нея, без значение от пола. Освен това понякога жената отваря вратата и казва “заповядай”. И, разбира се, двойките се разхождат един до друг.

Когато пътувах със семейството и приятелите си в България, всички мъже ми подаваха ръка, ако имаше нещо малко неудобно, на което да застана. Удивително е колко добре възпитани са българските мъже. Те са много любезни.
Но не ми се иска японските мъже да правят същото. Японските мъже проявяват невидима доброта. Те не правят много жестове за хората, а правят това, което е наистина добро за тях. Например, ако учите за изпит, те ще ви оставят на мира и няма да ви пречат, вместо да ви изпратят съобщение и да ви кажат да се стараете всеки ден.
Тъй като сме от различни култури, изразяваме добротата си по различни начини.


За днес, до тук!

Благодаря Ви, че прочетохте цялата статия!

И благодаря на The Clashers за интересното видео за Япония!

Следващият път ще говоря за факти от 31 до 40. 

До скоро!✨ Чао👋🏻

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-4
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 31-40Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите”...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-5
Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50...
ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語