български статии

Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 31-40

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-4

Здравей! 😃

Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на японски.

И този път щe пиша за моето мнение относно видео от българският ютубър The Clashers, “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите“.

↓Това е видеото, за което ще говоря↓

Както и в миналата статия, аз, японка, ще коментирам 10 от фактите, които той споменава. 

↓Миналата статия↓

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-1
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 1-10 Здравей! Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на япо...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-2
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 11−20 Здравей! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-3
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 21-30 Здравейте! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и...
→Да, така е.
→Не, грешно е.
→Нито да, нито не. Или е нужно обяснение
→Аз също не знам, или няма данни


Днес ще говоря за факти от 31 до 40 !

31. “Бакшишът разваля работата на теляка”, това правило се спазва стриктно от японците и оставянето на бакшиш не само че не е прието, ами е даже и обидно. Ако все пак решите да оставите монети на масата в ресторанта, то тогава сервитьора най-вероятно ще ви догони, за да ви ги върне.


В Япония няма култура на даване на бакшиши. Когато пътувате в Япония, не трябва да давате бакшиши.

В Япония всички необходими такси са включени в посочената цена. Така че, ако клиентът даде повече пари от посочената сума, вместо да се почувства късметлия, сервитьорът ще почувства, че си присвоява пари, които не му принадлежат. 😗
Оставянето на бакшиш не е грубо, но кара сервитьора да се чувства зле, че е получил повече пари, отколкото трябват.

32. Масафуми Хосоно е японец, който е оцелял при потъванео на Титаник. Когато обаче се върнал в държавата, той бил силно критикуван, защото избрал да се спаси, вместо да се удави с останалите.

Според Уикипедия оцеляването на Хосоно е критикувано, защото фактът, че е бил в спасителна лодка в момент, когато жените и децата трябва да имат предимство.
Британски оцелял е написал в книгата си, че е имало един отвратителен японец, който е избутал другите от пътя и се е качил в спасителната лодка. Това е причината, поради която Хосоно е критикуван.
Десетилетия по-късно обаче се оказва, че предполагаемият “гаден японец” е друг човек. Освен това, тъй като Хосоно имал брада, в документите пишело, че е “арменец”.

На първо място, в днешно време не мисля, че човек, който е оцелял след подобен инцидент, ще бъде критикуван.

В миналото обаче поради концепцията за джентълменство, рицарство, бушидо и т.н., както и поради факта, че много хора са загивали във войните и тежестта на човешкия живот е била малка, често са били критикувани хора, които са оцелели при злополуки. Днешните ценности и тези от миналото се различават.

Дори в Япония има доста истории за хора, които са оцелели по време на световната война и при завръщането им от чужбина, хората в града ги питали: “Защо се върна жив?”. В днешно време е трудно да си представим подобно нещо.

В една статия за катастрофата на “Титаник” прочетох, че в света е имало няколко случая, в които са говорили добре за хората, които са се жертвали в джентълменски дух, а са осъдили хора, които са оцелели. Британски моряк също е осъден, защото оцелява, а неговите колеги не са се спасили.

Може би поради тази причина някои хора са критикували г-н Хосоно.

33. През 1997г., 685 деца се наложило да бъдат хоспитализирани след като изгледали новия епизод на Покемон, който бил изключително напрегнат. Някои деца толкова го преживели, че веднага след него започнали да повръщат и да припадат.
Фенове ли сте на техните анимета и искате ли да направя нещо с тях?


Да, така е. Мисля, че този инцидент е с една сцена от Покемон, където Пикачу изстрелва светкавица. Тази сцена има много ярки цветове и имаше деца, които получиха епилептичен припадък. Това се случи докато бях в началното ми училище, но на мен нищо ми нямаше.

34. Да сърбаш шумно от техните нудълси не се счита за нещо гнусно, а даже за добро възпитание. По този начин се демонстрира уважение към храната и се показва, че е вкусна.

Всъщност в Япония е нормално да се сърба шумно като се ядат нудли! Но според мен сърбането на нудлите не е част от културата. Ако не можете да сърбате, не е нужно да го правите.

Ако се намирате в Япония и японец ви помоли да си сърбате нудлите, ако не можете или не искате, не сте длъжни да го правите. Това не е етикет, така че не се притеснявайте.

Когато ям рамен или соба, аз сърбам нудлите.🍜🥢
Но не и когато когато ям италианска паста.🍝🍴

35. Квадратните дини се считат за доста скъп деликатес, който може да достигне до $160. Формата им е изкуствено създадена единствено с цел компактност при транспорта и съхранение.

Тя се нарича квадратна диня Zentsuji. 🍉 Тази диня е предназначена за наслада на очите, а не стомаха. Започнали са да ги правят преди повече от 50 години! 👀
Когато първо е била направена, идеята е била да се добави стойност и да се направи по-практична: по-лесно да се съхранява в хладилника, по-лесно да се реже, по-лесно да се транспортира с камион, но цената е била висока, а динята не е била много сладка, така че се е превърнала в декоративна диня.

36. Най-високата планина в Япония е Фуджи, която е с височина от 3776 м. и се счита за една от емблемите на страната. Знаехте ли обаче, че тя е частна собственост? От 3250 м. нагоре, планината принадлежи на японски храм, който се намира в подножието

Аз също не знаех този факт!
Земята в горните 20% на планина Фуджи принадлежи на светилището Fujisan Hongu Sengen Taisha в град Фуджиномия, префектура Шизуока.
През 1871 г. правителството Мейджи национализира планина Фуджи за известно време. След войната, всички национални земи в страната са върнати на съответните храмове и светилища, но само върхът на планина Фуджи остава национализиран. Това довежда до съдебно дело между светилището Сенген и националното правителство и през 1974 г. собствеността е призната на страната на светилището, което е станало официално през 2004 г. 🗻

37. Определено най-комфортните тоалетни са в Япония. Те разполагат с подгрев на седалките, автоматично вдигане и сваляне, пускат парфюмчета, а и звуци, които заглушават по-срамните.

Да, ароматизираните тоалетни се срещат рядко, но те издават и шум. Може би е поради факта, че съм японка и съм свикнала, но японските тоалетни ми се струват много удобни.
Когато бях в една хотелска тоалетна в чужбина и натиснах едно копче, което приличаше на биде, с изненада видях как от тоалетната се изстрелва вода като от пистолет и се удря в горната част на вратата пред тоалетната. Мисля че ако бях седнала на тоалетна докато водата се изстрелваше, дупето ми щеше да е разрязано наполовина.😂

38. Ако случайно си сгазил лука и трябва да се извиниш на жена си или пък на роднини за нещо лошо, което си направил, за тях бонбони няма да свършат работа. Най-висшата форма на извинение в Япония е да си обръснеш главата нула номер и да им се покажеш. А пък ако и това не помогне, так едно харакири и да се свършва (шега)

Това изобщо не е вярно.

Но в миналото, допреди около 20 години, е било нормално, но не задължително, да се бръсне главата в знак на разкаяние, особено сред тийнейджърите.
Момчетата от бейзболния отбор си бръснели главите, ако загубят важен мач.

Преди около 10 години, момиче от японската идолска група AKB48 публикува в Youtube видеоклип, в който плаче, извинява се и си обръсва главата, защото е нарушила правило, което гласи че няма право да има връзка. Новината стана известна не само в Япония, но и в чужбина, така че мисля, че “The Clashers” има предвид нея.

Аз не мисля, че имаше нужда момичето да си бръсне главата.

39. В Япония има над 5 милиона вендинг машини,
от които можеш да си купиш абсолютно всичко. От топла храна до еротично бельо. Но определено новите ми фаворити са вендинг машините, които продават живи раци. Ако бързате, просто купете няколко рака и сте готови за вечеря!


С около 5,6 милиона вендинг машини през 2000 г., Япония със сигурност е била страната на вендинг машините. През 2016 г. обаче, броят на вендинг машините спадна под 5 милиона, а през 2020 г. ще достигне 4 милиона. Разширяването на магазините за бързооборотни стоки може да е оказало влияние.
Тази цифра от 4 милиона включва банкоматите и машините за обмяна на пари, които са около 32 % от общия брой. Автоматите за общи напитки са 56%, или около 2,28 милиона. Автоматите за продажба на храни са около 1,7%, или около 70 000 машини.
Един от най-изненадващите автомати, които видях, мисля че беше за пакети с нарязани пресни ябълки, който се намираше на летище Ханеда. 🍎🍏

40. В страната на изгряващото слънце месеците си нямат имена като януари, февруари, март и т.н. Там нещата са по-прости: 1-ви месец, 2-ри и така до 12-ти.

Вярно е, че обикновено използваме цифри за представяне на месеците.
Съществуват обаче и имена на месеци в японски стил. Понякога те се използват в бизнес писма и новогодишни картички.

Януари 1月 (първия месец) /
睦月 “Муцики” (месецът, в който роднините се събират за Нова година и се разбират добре)
Февруари 2月 (втория месец) /
如月 “Кисараги” (месецът, в който времето е все още студено и хората се обличат с няколко пласта дрехи)
Март 3月 (третия месец) /
弥生 “Яйои” (месецът, в който растенията и дърветата започват да растат по-нагъсто)
Април 4月 (четвъртият месец) /
卯月 “Узуки” (месецът на заешкото цвете)
Май 5月 (петия месец) /
皐月 “Сацики” (месецът за засаждане на ранни фиданки)
Юни 6月 (шестият месец) /
水無月 “Миназуки” / “Минацики” (месецът на водата; месецът, в който оризовите полета се пълнят с вода. В Япония това е дъждовният сезон.)
Юли 7月 (седмия месец) /
文月 “Фумизуки” / “Фумицики” (месецът, в който оризовите класове започват да дават плод)
Август 8月 (осмият месец) /
葉月 “Хазуки” / “Хацуки” (месецът на листата; месецът в който есента наближава и листата започват да падат)
Септември 9月 (деветия месец) /
長月 “Нагазуки” / “Нагацуки” (месецът на дългите нощи)
Октомври 10月 (десетия месец) /
神無月 “Канназуки” / “Каминазуки” (месецът, в който боговете отсъстват; в японската митология боговете се събират в едно светилище, така че боговете отсъстват от обичайните си места)
Ноември 11月 (единадесетия месец) /
霜月 “Шимоцуки” (месецът, в който пада сланата)
Декември 12月 (дванадесетият месец) /
師走 “Шивасу” (месецът, в който дори спокойни хора като учителите са заети)

Познавах едно момиче👩🏻 на име Хазуки ( 葉月 🍃), което е родено през август.
Традиционните имена на месеците се използват и като собствени имена.


За днес, до тук!

Благодаря Ви, че прочетохте цялата статия!

И благодаря на The Clashers за интересното видео за Япония!

Следващият път ще говоря за факти от 41 до 50.  Това ще бъде последната статия по темата.

До скоро!✨ Чао👋🏻

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-5
Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50...
ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語