български статии

Коментари на японка върху The Clashers – “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 41-50

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-5


Здравей! 😃

Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на японски.🇯🇵🇧🇬

И този път щe пиша за моето мнение относно видео от българският ютубър The Clashers, “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите“. Това е последната от 5 статии по темата.

↓Това е видеото, за което ще говоря↓

Както и в миналата статия, аз, японка, ще коментирам 10 от фактите, които той споменава. 

I ↓Миналата статия↓

My comments about the video about Japan of The Clashers 5-1
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 1-10 Здравей! Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на япо...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-2
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 11−20 Здравей! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-3
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 21-30 Здравейте! 😃 Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и...
My comments about the video about Japan of The Clashers 5-4
Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите” факти 31-40Коментари на японка върху The Clashers - “50 Невероятни Факта за ЯПОНИЯ, които ще Ви ДРЪПНАТ очите”...
→Да, така е.
→Не, грешно е.
→Нито да, нито не. Или е нужно обяснение
→Аз също не знам, или няма данни


Днес ще говоря за факти от 41 до 50.

41. Средно 1500 земетресения удрят Япония всяка година, като цели 160 от тях са със степен по-голяма от 5 по Рихтер.
Дори имат специални стаи, симулиращи земетресения, в които подготвят децата за кризисни ситуации.


В България магнитудът на земетресението се изразява по скалата на Рихтер.
В Япония обаче има две стойности за магнитуда на земетресението.
Това са магнитуд (скала на сеизмичния магнитуд, скала на Рихтер / Seismic magnitude scales / マグニチュード) и сеизмичен интензитет (скала на сеизмичния интензитет на Японската метеорологична агенция / Japan Meteorological Agency (JMA) Seismic Intensity Scale / 震度).
Сеизмичната интензивност е уникална японска скала за земетресения. Сеизмичната интензивност е числова стойност, която изразява силата на земните трусове и усещаните от хората трусове, докато магнитудът е числова стойност, която изразява силата на земетресението и действителния размер на земетресението. Дори магнитудът да е голям, интензивността ще бъде по-малка, ако земетресението е далеч от земната повърхност. Обратното също е вярно.
Обърнете внимание, че когато японските земетресения се предават в новините в чужбина, тази величина и интензивността може да са смесени.

По данни на JMA през 2020 г. в Япония имаше 1714 земетресения с магнитуд 1 или повече (1564 през 2019 г.). От тях имаше 45 земетресения с интензивност 4 или повече (40 през 2019 г.).
През 2019 г. в Япония са регистрирани 179 055 земетресения с магнитуд 3,0 или повече (180 378, ако се включи и районът около Япония) и 67 земетресения с магнитуд 5,0 или повече (137, ако се включи и районът около Япония).

Това е таблица за сеизмичната интензивност:
https://en.wikipedia.org/wiki/Japan_Meteorological_Agency_seismic_intensity_scale

Съществуват центрове за изпитване на земетресения. Когато бях в началното училище, отидох в Център за Предотвратяване на Бедствия като част от урок по обществени науки! Там преживеяхме земетресения и тайфуни. Научихме се и как да се предпазваме от земетресения, тайфуни и пожари.

42. Японците имат и тъмна част в историята си, заради зверствата, които са извършили в Китай по време на световните войни. Дори има и случаи, в които японската армия хвърлят от самолети бълхи, заразени с бубонна чума над мирни китайски градове.

За първи път чувам за това. Когато потърсих информация, в резултатите се появи ключовата дума “подразделение 731 на бившата японска армия” (Unit 731 / 731部隊). Това подразделение изглежда е известно сред някои хора с това, че по време на войната е провеждало експерименти с хора. Тази тема никога не се е повдигала сред японците, но съпругът ми ме попита: “Чувал съм, че японската армия е експериментирала върху хора, вярно ли е?” Предполагам, че е широко разпространено мнение в чужбина.

Подразделение 731 е японска военна изследователска организация в Манджурия, официално известна като “Щаб на отдела за противоепидемично водоснабдяване на Квантунската армия”(Epidemic Prevention and Water Purification Department of the Kwantung Army / 関東軍防疫給水部本部). Това е институция, която е провеждала изследвания в областта на противодействието на вирусните инфекции и системите за безопасно водоснабдяване. Ако потърсите в интернет, ще намерите много статии за това как са се създавали биологични оръжия, които разпространяват бактерии и са се провеждали експерименти с хора върху военнопленници и екзекутирани затворници. От друга страна, някои хора са на мнение, че Китай дълго време е била световен източник на вируси, а в Манджурия са били разпространени инфекциозни болести, затова са произвеждали ваксини и са провеждали клинични експерименти с тях.

Историческите разкази, особено тези за войната, са много деликатни и много трудни за преценка поради различните мнения и информация от двете страни и изминалото време. Освен това световните войни се водят от хора от различни култури и националните интереси на всяка страна са заложени на карта, така че има пропаганда и манипулиране на доказателства. Информацията, която се преподава в училищата, се различава в отделните страни, региони и според учителите. Като възрастна бях шокиран да открия много информация, която не знаех, и да открия, че за исторически факти, които вече бях учила, има мнения които са противоположни на това, което мислех. Това ме накара да се страхувам да правя преценка за историята само въз основа на едно мнение. Ако направя пребързана преценка, може да засегна хора, които са били жертви, или хора, които са били невинни. Съществуват безброй гледни точки за войната и не е лесно да се прецени дали даден инцидент се е случил или не, или дали е бил добър или лош. Въпреки това можем да анализираме и да се учим от историята и да я свързваме с бъдещето.

Хората са склонни да търсят повече информация, за да подкрепят мнението си, така че историята разделя мненията дори сред експертите. Затова се опитвам да говоря за различни възможности, когато отговарям на въпроси по история.

43. След Втората Световна Война, Япония няма право на армия. Дори в конституцията им е записано, че държавата няма право да решава конфликти с въоръжени сили. В момента японците имат сили за отбрана, но не и за нападение.

Да, Япония се отказва от правото си на война с новата конституция, създадена след Втората световна война. Въпреки това, тя разполага с военни сили, за да се защитава. Затова те се наричат “Японски сили за самоотбрана”(Japan Self-Defense Forces / 自衛隊), а не “армия”.
Защо Япония използва името “Сили за самоотбрана” а не “армия”, като се има предвид че основната цел на армията е националната отбрана?

През 1945 г., след като Япония е победена във Втората световна война, американските войски влизат в Япония. Те създават идеята за нова конституция, която да гарантира, че Япония никога повече няма да започне война. Новата конституция влиза в сила през 1947 г. и съдържа известния член, който всеки японец изучава в училище.

Глава 2: Отказване от война
Член 9.
Народът на Япония искрено желае международен мир, основан на справедливост и ред, и завинаги се отказва от войната като проява на национална мощ и от заплахата или употребата на сила като средство за разрешаване на международни спорове.
За постигане на целите по предходната алинея, не се поддържат сухопътни, военноморски, военновъздушни и други военни сили. Правото на воюване на държавата не се признава.

RENUNCIATION OF WAR Article 9.
Aspiring sincerely to an international peace based on justice and order, the Japanese people forever renounce war as a sovereign right of the nation and the threat or use of force as means of settling international disputes.
In order to accomplish the aim of the preceding paragraph, land, sea, and air forces, as well as other war potential, will never be maintained. The right of belligerency of the state will not be recognized.

По силата на тази конституция Япония губи правото си да води война.
През 1948 г. обаче избухва Корейската война. Българите може и да не знаят много за тази война, но тя е причина за създаването на днешните отделни държави Северна и Южна Корея и е важна война с 140 000 жертви от страна на американските сили, които влизат във войната. Американската армия е претърпяла толкова големи загуби по време на Корейската война, че не може да си позволи да защитава Япония, която вече няма армия. Съществували са обаче опасения, че Съветският съюз може да нападне Япония, която няма армия. След това американските военни се опитват да създадат японска армия, която да защитава Япония, за да не се превърне тя в комунистическа държава. Въпреки това САЩ принуждават Япония да се откаже от армията си и да създаде конституция, която я кара да се откаже напълно от правото си за война. Така че те не могат да създадат сила, наречена “армия”. Затова се създава сила, подобна на военната, наречена “Полицейски резервен корпус”. Името му се променя и става “Сили за сигурност”, а след това “Сили за самоотбрана”.

По този начин Япония има сила, подобна на армия, но не можем да я наречем “армия”, тъй като няма право за нападение или да води война.
По време на Войната в Залива през 1990 г. САЩ иска от Япония, като съюзник, да даде своя принос към военните усилия и да действа съвместно. Въпреки това Япония, обвързана с конституцията си, е притеснена и не участва във войната, като вместо това предоставя много голяма сума пари на обща стойност 13 милиарда щатски долара на САЩ и помощ за бежанците. Действията на Япония обаче не бяха оценени, а напротив – светът им се присмиваше като “Япония, която дава само пари”. Япония разбра, че дори и да предоставя огромна икономическа помощ, тя няма да бъде оценена, ако не се поти заедно с местното население и през 1991 г. изпрати Силите за самоотбрана в Персийския залив, за да проведат мирни операции, като изпълнят мисия за премахване на мините, останали в Персийския залив. По-късно, през 1992 г., е приет Законът за сътрудничество в областта на отбраната, който позволява на Силите за самоотбрана да провеждат мироопазващи операции (мироопазващи операции на ООН).

Силите за самоотбрана могат да разполагат само с минимално необходимата сила за самозащита. Поради това не им е позволено да притежават оръжия, които могат да унищожат другата страна, междуконтинентални балистични ракети (МБР), стратегически бомбардировачи с голям обсег или атакуващи самолетоносачи. Освен това, дейността на силите за самоотбрана обхваща мирни операции в безопасни зони извън зоните на конфликт. Не е разрешено да се влиза въоръжен в конфликтни зони. Ситуациите, в които може да се упражни правото на самозащита са когато територията или народът на Япония са нападнати или когато Япония е в опасност поради нападение срещу страна, свързана с Япония.

Конституцията, която се отказва от войната, се подкрепя от много хора, особено от по-възрастните хора, на които е насадена вината за Втората световна война, като “конституция на мира от световна класа”. На това учеха и мен в училище през всичките ми ученически години.
От друга страна обаче има и хора, които посочват противоречията в Конституцията. Става дума за това, че в Конституцията се казва, че Япония няма да има армия, но тя има групировки като армия и затова, че в нея се казва, че Япония се отказва от войната, но ако Япония действа при самозащита, след като е нападната от друга държава, тя е във война, дори ако не иска да воюва и не е достатъчно способна да се защити. Американски войски все още са разположени в цяла Япония с цел да ни отбраняват.
Основната цел на предишния министър-председател на Япония беше да промени този кодекс от Конституцията, но желанието му не беше изпълнено.

Съществуват две мнения за конституционната реформа: едното гласи, че Конституцията е сърцевината на мисленето на страната и не трябва да се променя, а другото – че ценностите се променят с времето и е нормално Конституцията също да се променя. Япония ще се нуждае от известно време, за да отстрани противоречията в Конституцията. Неотдавнашното руско нападение срещу украински град обаче може да повлияе на конституционните промени в Япония в бъдеще.

44. Около 90% от продадените смартфони в Япония са задължително водоустойчиви. За японците това е супер важно, защото те говорят по телефона и работят, дори когато са под душа.

Повечето смартфони имат някаква форма на водоустойчивост, но не са напълно водоустойчиви. Разбира се, ако изпуснете телефона си във вода, той ще се повреди. Може би TheClashers се опитва да каже, че японците са толкова заети, че им се налага да работят дори и в банята.😅 Но животът на японците, които имаме имидж на работохолици, се промени много през последните 30 години.

Никога не съм чувала за човек, който да работи докато е в банята, но съм чувала няколко истории за хора, които гледат видеоклипове в Youtube докато са във ваната. Сестра ми взема дълги вани, за да облекчи скованите си рамене, по време на които гледа Youtube и Netflix.

45. Samsung там (в Япония) се продават единствено под бранда Galaxy.
Японците не се харесват с корейците и не си купуват неща на Samsung, защото свързват това име и лого с Корея.


Ще започна с обсъждане на отношенията на Япония с Южна Корея (и Китай).
Всъщност Япония няма добри отношения нито с Южна Корея, нито с Китай. Причината за това са историческите проблеми. Въпреки че много китайци и корейци, които харесват Япония, някои хора смятат, че японците са варвари.

Всъщност, поради влиянието на корейския KPOP и храната, както и китайските исторически личности, много хора поддържат добри отношения и има много хора, които имат добра представа един за друг.
Но японското и южнокорейското, както и китайското правителство не винаги се разбират добре. Според информацията, която получавам от телевизията, в Южна Корея антияпонски изказвания имат положително влияние върху изборите, така че те се опитват да получат голяма подкрепа от южнокорейския народ, като създават антияпонски настроения на изборите. На японското правителство обаче вече му е писнало от това.

Освен това изглежда, че в Южна Корея се провежда антияпонско обучение, което дава на някои хора изкривена представа за историята. Например, Южна Корея празнува нещастията на Япония като атомни бомби и земетресения. Майка ми беше фен на BTS и KPOP, но един от членовете на BTS носеше тениска с атомна бомба, хвърлена в Япония от САЩ, което се превърна в скандал в Япония. Също така понякога идолите на KPOP правят негативни коментари за Япония. Майка ми беше шокирана от тези скандали, причинени от BTS, и оттогава спря да слуша BTS и KPOP.

По тази причина правителствата имат лоши отношения помежду си, което от своя страна се отразява на хората. Всяка страна има лоши отношения със съседните държави. Все още не знам много за това, но може би отношенията между Япония и Южна Корея да са подобни на тези между България и Македония? Може ли някой, който е запознат с българската политика, да ме просвети?

Отново, за тяхна чест, дори и отношенията между страните да не са добри, на частно ниво хората имат добра представа един за друг и си взаимодействат активно. Японските младежи обичат корейската култура. Японските мениджъри също уважават китайските исторически личности и някои от тях използват древни китайски тактики в стратегиите за управление на компаниите си. При международните бракове корейците са партньор номер едно за японските жени, докато китайките са партньор номер едно за японските мъже.

Сега нека поговорим за смартфоните.

Според мен хората, които купуват Galaxy, знаят, че той е от корейската компания Samsung.
Когато купуват Galaxy, клиентите поне ще знаят, че производителят е Samsung, като направят собствено проучване или попитат продавача. Но понякога хората го купуват, без да знаят много за производителя.

Отговарял съм на телефон в работата си в кол център, като съм приемала продажби по телефона. Наистина имаше хора, макар и малко на брой, които не искаха да купуват китайски или корейски продукти. Те бяха по-възрастни хора. Един човек не знаеше, че телефонът, който си е купил, е произведен в Китай (HUAWEI), и ми се обади, след като го е купил и ме попита защо не сме му казали, че е произведен в Китай?

Има и хора, които искат да купуват само продукти, произведени в Япония, а не само защото имат лоши отношения с други страна. Някои хора смятат, че продуктите, произведени в Япония, са най-добри. Особено хора на възраст.

Всъщност имаше време, когато Япония беше на първо място в света както в икономическо отношение, така и по отношение на качеството на продуктите си, но времената се промениха. В днешно време има много други продукти, които са по-евтини и по-качествени от японските. Бих искала японците да бъдат по-гъвкави, да признават добрите неща като такива и да избират продукти, без да са привързани към стари ценности.
Смятам, че това е и възможност за застоялите японски компании да се разраснат отново.

46. Пенсиите в Япония са сравнително ниски, защото там няма задължително пенсионно осигуряване. Там смятат, че всеки японец трябва сам да се погрижи за старините си, а не да разчита на държавата. Средната пенсия, обаче, там е около $1000, което отново е в пъти по-високо от колкото в България.

Пенсионната система на Япония е изграден от три вида.

1. Национална пенсия (основна пенсия)

2. Пенсии на служителите

3. Пенсии на дружеството, ideco и т.н.

1. Националната пенсионна схема е пенсионна схема, достъпна за всички.

2. Пенсионната схема на служителите е пенсионна схема за хора, които работят за дадена организация, като например служители на компании и държавни служители.

3. Корпоративните пенсионни схеми се управляват самостоятелно от ограничен брой големи организации. Освен това IDECO е пенсионен план от инвестиционен тип. Можете да инвестирате в спестявания и да получавате пари след пенсионирането си.

Това означава, че тези, които могат да се включат и в трите пенсионни схеми, могат да получат най-голяма пенсия. Това е например човек, който работи в голяма компания или в държавно учреждение. Пенсията обикновено е 200-300 хиляди йени на месец, или 3500-5000 лв.

А хората, които са включени само в (1) имат най-ниска пенсия. Това са например безработни или домакини. Домакините имат малка пенсия, но могат да бъдат подпомогнати от пенсията на съпруга си, а ако съпругът им почине, те могат да получат наследствена пенсия.
Хората, които са били домакини и са се развели, обаче не получават наследствена пенсия, така че пенсиите им са ниски. Обикновено тя е около 50-60 хиляди йени на месец, или 800-1000 лв. Това не е достатъчно, за да се издържат, така че след 60-годишна възраст те трябва да работят на непълно работно време и да живеят с пенсията и заплатата на непълно работно време. Възрастта за получаване на пенсия в Япония е 60 години за родените преди 1 април 1966 г. и 65 години за всички останали.

Въпреки това в Япония има много хора, които пестят пари. В Япония организацията, която управлява пенсиите, е имала голям проблем, тъй като не е успяла да съхрани пенсионните досиета. Затова някои хора не разчитат на пенсионната организация и спестяват сами.

47. Семейният бизнес в Япония е силно ценен. Например, там има хотел, който е отворил пред 705г. И си работи до ден днешен. До момента са го управлявали 52 поколения на една и съща фамилия. Той се казва Нашияма Онсен Кионкан и посреща гости от вече 1300 г.

В Япония има много стари компании. Този хотел е втората най-стара компания в Япония. Между другото, най-старата компания в света е японската строителна компания Kongo Gumi, основана преди 578 години. През 2005 г. това дружество става дъщерно дружество на друго.

В близост до дома ми има и 400-годишна компания за производство на алкохол.
На тази страница в Уикипедия можете да видите класация на най-старите компании в света:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_companies

48. В Япония сеча на гори е строго забранен. Държавата изкупува дървесина от различни други страни и не докосва своите дървета.

Не, изсичането на горите не е забранено в Япония! 😅 Чичо ми работи в горското стопанство няколко пъти годишно.

Въпреки това в света се извършва мащабна незаконна сеч и много дървен материал, включително и незаконно добит, се разпространява в развитите страни, включително и в Япония, което изглежда представлява сериозен екологичен проблем. За да се справи с този екологичен проблем, през 2017 г. Япония прие Закон за екологично чистата дървесина, за да насърчи разпространението на законен дървен материал.

49. Самите японци наричат държавата си “Нихон”, което буквално се превежда като “Място, където изгрява слънцето”.

Да, Япония се нарича Нихон или Ниппон на японскиезик. Значението също е правилно. Японското БНТ, наречено NHK нарича Япония “Ниппон”. Освен това, японската версия на “българи юнаци” е “Ниппон 👏🏻👏🏻👏🏻”. Но в еженевни разговори се използва “Нихон”.

50. В Япония има магистрала, която преминава директно през сграда, буквално.
Тъй като не са успели да отчуждят имота, собственикът и държавата са се разбрали да ги построят едновременно,
като магистралата минава през сградата без изобщо да я докосва и да придава някакви вибрации.


Това е сградата TKP Tower Gate в град Осака.
В Япония необходимостта от плавно градско развитие поради нарастването на населението и икономическия растеж през 1989 г. доведе до създаването на “многоетажната пътна система”, която позволява надземните и подземните пространства да се използват като пътища. В сградата TKP Tower Gate в Осака първоначално се е помещавала компания, занимаваща се с производство на дърва за огрев и въглища, но сградата се е разрушила и е искала да бъде реконструирана. Разрешението за построяване на небостъргач обаче не е дадено, тъй като в градоустройствения план трябва да се изгради магистрала. Двете компании преговарят в продължение на пет години и се споразумяват пътят да премине през сградата. Предимството на страната на магистралата е и в това, че е по-евтино пътят да проникне в сградата, отколкото да се купи земята.

Никога не съм била там, но звучи като забавно пътуване!

51. Японците са будисти и шинтуисти и не празнуват Коледа като празник, а само я отбелязват с една странна традиция.
На Бъдни Вечер те ядат KFC.
Коледното меню на веригата е толкова примамливо, че японците трябва да резервират поне 1 месец, преди 25-ти декември.


Според статия на CNN Japan в периода на бързия икономически растеж на Япония след Втората световна война, САЩ е имало най-голямо културнo влияние за Япония. Благодарение на това западните неща стават много популярни и много големи американски вериги ресторанти навлизат в Япония, но до 70-те години на миналия век в Япония не е било широко разпространено празнуването на Коледа.

Обаче през 1974 г. KFC Япония пусна меню с пилешко месо с лозунга “Кентъки за Коледа” като рекламен трик. Твърди се също, че идеята е дошла на ръководството на KFC Japan по онова време от чужденец в Япония, който помолил KFC да му достави пиле в костюм на Дядо Коледа. KFC започнали да рекламират, че пилето е традиционно американско коледно ястие, независимо дали това е вярно или не.

Аз съм една от тези, които са яли KFC по Коледа! Струва ми се, че в наши дни има все повече и по-разнообразни начини за прекарване на празника. На българите им се струва странно, че най-важният празник в годината за България – Коледа, се прекарва в ядене на бърза храна като KFC или Макдоналдс. Откакто се омъжих за българин, вече не ям KFC на Коледа 😆.

И обратното, на най-важния ден в Япония – Нова година – няма фойерверки, шампанско или пица. Традиционните ястия, наречени Осечи, се консумират само в семейството.
Коледа за Япония е като Нова година за България, а Коледа за България е като Нова година в Япония.

С това приключват коментарите ми върху фактите от това видео за Япония. Какво е мнението Ви?

Благодаря Ви, че прочетохте цялата статия!

И благодаря на The Clashers за интересното видео за Япония!

До скоро!✨ Чао👋🏻

ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語