български статии

🇧🇬Весела Коледа! 2019

Christmas2019

Весела Коледа! Тази година за първи път имах щастието да прекарам Бъдни Вечер по български.
Започнахме да готвим още от сутринта, за да можем да приготвим следните 7 блюда(ястия):сърми, постни, пълнени чушки, бобена салата, картофена салата, питка за бъдни вечер, кокосово мляко с ориз тиквеник.

•Сърми: В Япония е трудно да се намерят лозови листа и поради тази причина увихме сърмите в перила(perilla/shiso).

•Постни пълнени чушки: Както червените пиперки, така и камбите са много скъпи в Япония – по 120-250 йени/бр., от 2 до 4 лв.

•Бобена салата: Най-вкусна е след като престои един ден след приготвяне.

•Картофена салата: В Япония има главно 2 вида картофи: メークイン(make-in) и だんしゃく(danshaku, в превод: “барон”).Картофите от сорт make-in се подбират с цел да запазват формата си при готвене и затова са по-твърди.Затова използвахме картофи от сорт danshaku, които са по-близки до българските.

•Питка за бъдни вечер: Сложихме монета от 1 лев в питката. Тя се падна на майка ми, която се зарадва много щом я видя.

•Кокосово мляко с ориз: Сварихме ориза в кокосово мляко. Получи се много вкусно и се хареса от цялото ми семейство.

•Тиквеник: В Япония почти не се намират тънки кори като за баница. Като алтернатива използвахме кори за пролетни рулца, които са малко по-твърди, но пак се получи вкусна баница!

Вместо червено вино, аз пих гроздов сок, тъй като не пия алкохол.Като подправки използвахме основно чубрица и шарена сол, които си донесохме от България.В японската кухня не се използват подправки така, както в българската.Бях малко притеснена дали ще можем да сготвим всичко навреме.За щастие успяхме, но се уморихме и на следващия ден (Коледа) спахме до късно.Вие как прекарахте Бъдни Вечер и Коледа?Пожелавам много успехи на всички.

ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語