български статии

🇧🇬3 нови популярни аниме и песни в Япония

Здравей! Аз съм Хиро и съм блогъp по български и японски.
Този път щe представя 3 анимета и 3 песни/артисти, които са популярни сега в Япония.

Аниме

Българския ми съпруг и аз обикновено гледамe филми и анимета в Netflix. 
Аниметата, които ще представя днес, също може да се гледат в Netflix.

Кимецу но яиба (鬼滅の刃) / Demon slayer

Жанр: Тъмна фантазия, битка, драма. 

Най-популярното аниме през 2020 г. 

Главният герой е Танджиро Камадо (竈門炭治郎), чието семейство е убито от демон. Единствено малката му сестра, Незуко Камадо (竈門禰󠄀豆子) оцелява, но е превърната в демон. За да я превърне пак в човек, Танджиро се включва в група убийци на демони, наречена Кисацутай (鬼殺隊). Историята е за битката между Танджиро и демони. Основната причина за популярността на това аниме са драматичната предистория от времето, когато демоните са били хора и запазването на здравата връзка между Танджиро и Незуко, въпреки факта, че тя става демон и тяхната борба срещу демоните.

В Япония има ежеседмично списание, наречено “Шонен Джъмп” (週刊少年ジャンプ), в което се публикуват множество популярни манга, като Наруто, Уан Пийс, Блийч и др. Кимецу но яиба е публикувано в Джъмп от февруари 2016 г. до май 2020 г. Сезон 1-ви от анимето се излъчваше по телевизията от април до септември 2019 г. 

1-ви сезон “Кимецу но яиба” 竈門炭治郎立志編

През октомври 2020 г. излезе филм, продължение на историята от първи сезон. 

Филма успя да оглави вечните японски класации като филма с най-много приходи. Преди това, на първо място беше “Отнесена от духовете” (千と千尋の神隠し) от Студио Гибли, на второ място беше американския филм “Титаник“ (Titanic), и на трето място беше американския анимационен филм “Замръзналото кралство” (Frozen). Въпреки това, Кимецу но яиба зае първо място. Предполагам, че добихте представа за това колко популярно е това аниме в Япония.

Филма “Кимецу но яиба” 無限列車編

Аз се разплаках в киното. Сестра ми ходи да гледа филма на кино цели 4 пъти. 

Между другото, въведителната песен от анимето стана популярна и песента от филма, наречена “Хомура” (炎), спечели наградата Japan Record Awards 2020. 

Новия сезон се очаква да започне тази година (2021).

новия сезон “Кимецу но яиба” 遊郭編

Джуджуцу каисен (呪術廻戦) / Sorcery Fight

Жанр: Тъмна фантазия, битка, проклятие

Главният герой е гимназиста Юджи Итадори (虎杖悠仁). Един ден без да иска изяжда пръста на “проклятие-призрак”, за да предпази своите приятели. От този ден, той постъпва в тайна гимназия на “заклинание-проклятие магьосник” (呪術師) и използва “заклинание-проклятие” (呪術), за да се изправи срещу “проклятие-призрак” (呪霊) със своите приятели и учители.

Като “Кимецу но яиба”, тази манга се публикува в “Шонен Джъмп” от март 2018 г. Сезон 1-ви от анимето се излъчваше по телевизията от октомври 2020 г.  до март 2021 г. 

Аниме “Джуджуцу каисен”

През тази година (2021), филм по анимето се очаква да излезе. 

В моя град Фукуока има голям олтар “Dazaifu Tenmangu” (太宰府天満宮) и наблизо има по-малък олтар “Камадо джинджа” (竈門神社). Те се превърнаха в светилища за феновете на “Кимецу но яиба”, защото името на главния герой в  това аниме е “Камадо”. Много фенове го посетиха, но сега фенове и на “Джуджуцу каисен” от цяла Япония го позещават, защото предшественника на един друг герой “Сатору Годжо” (五条悟), най-силния учител / “заклинание-проклятие магьосник”, е бога на “Dazaifu Tenmangu”. Освен това и съседната гара се казва “Годжо”.

Това аниме е вдъхновено от “BLEACH”.  

Харесва ми интрото на това аниме, “廻廻奇譚” (Каикаикитан) / Eve.

Интрото “廻廻奇譚” (Каикаикитан) / Eve на “Джуджуцу каисен”

Шингеки но кьоджин (進撃の巨人) / Attack on titan

Жанр: Тъмна фантазия, екшън, война

Историята на това аниме е за битката между човекоядни гиганти и хора, които живеят зад огромни стени. Обаче историята постепенно се превръща във война между хората.

1-ви сезон “Шингеки но кьоджин”

“Шингеки но кьоджин” бе публикувано в ежемесечно списание, наречено “Шонен Магаджин” (別冊少年マガジン) от септември 2009 г. до април 2021 г.

Когато първо излезе анимето, стана невероятно популярно, както и началната песен.

Сезон 1-ви от анимето се излъчваше по телевизията от април до септември 2013 г., сезон 2-ри – от април до юни 2017 г., 1-ва част на сезон 3-ти – от юли до октомври 2018 г., 2-ра част на сезон 3-ти – от април до юли 2019 г. и 1-ва част на последния сезон – от декември 2020 г. до март 2021 г. 2-ра част на последният сезон се очаква да започне тази зима (2021).

последният сезон “Шингеки но кьоджин”

Интрото много подхожда на историята. Началната песен на последния сезон е като за световна война. Интересувам се как ще се развие историята.

Интрото “僕の戦争” (Бокуносенсо) / 神聖かまってちゃん(Шинсей каматтечан) на “Шингеки но кьоджин”

Песни/артисти

YOASOBI

YOASOBI е група от VOCALOID продуцент (Ayase) и певец-писател (ikura). Sony Music Entertainment е компания, която притежава социална мрежа за публикуване на ро мани и картини ”monogatary.com”.

monogatary.com

Групата YOASOBI е създадена с цел да напише песен по един от публикуваните романи на сайта.

През ноември 2019 г. YOASOBI публикуваха песента “夜に駆ける” (Йору ни какеру) в Youtube и през 2020 г. се превърна в страхотен хит, благодарение на което станаха известни и сега правят песни за анимета и реклами. Заради COVID-19 се увеличиха самоубийствата, дори 3-ма известни японски актьори си взеха живота. “夜に駆ける” (Йору ни какеру) е песен за двойка, която се самоубива. 

Тази песен спечели наградата за Song of the Year от “MTV Video Music Awards Japan 2020” и цяла година беше на първо място в класацията “Billboard Japan Hot 100” на “Billboard JAPAN”.

“夜に駆ける” (Йору ни какеру) / YOASOBI

Наскоро написаха песента “怪物” (Каибуцу), която е началната песен на анимето “BEASTARS”.

“怪物” (Каибуцу) / YOASOBI

Гласа на ikura звучи много невинно. На мен ми харесва песента “ハルジオン” (Харуджион).

“ハルジオン” (Харуджион) / YOASOBI

LiSA

LiSA е J-POP певица, която пее Poprock.

Прави много песни за анимета, затова предполагам че феновете на анимета познават LiSA.

Благодарение на гореспоментата песен “紅蓮花” (Гуренге) интрото на “Кимецу но яиба”, LiSA стана дори по-голяма знаменитост, а след издаването на “炎” (Хомура), песен от филма по анимето, тя спечели Japan Record Awards 2020.

“紅蓮花” (Гуренге) / LiSA
“炎” (Хомура) / LiSA

NiziU

NiziU е К-Pop група от японски момичета. Подобно на България и в Япония, K-Pop е популярен. В Япония имаше прослушвания по проект за съставяне на група от момичета, наречен “Nizi Project”, организиран от корейската компания JYP Entertainment и японската компания Sony Music Entertainment. Групата “NiziU” е съставена от 9 момичета, които спечелиха това прослушване. Tяхната първо песен “Make You Happy” спечели наградата за Best Dance Video от “MTV Video Music Awards Japan 2020”.

“Make You Happy” / NiziU

J. Y. Park, основателя на JYP Entertainment, каза че иска да създаде и група от японски момчета.

”Step and a step” / NiziU

Това е всичко за днес!

Довиждане!

ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語