български статии

Големите сладки японски ягоди 🍓ИЧИГО🍓 Ядене на корем!

いちご狩り

Здравей! 😃

Аз съм Хиро и съм блогъp, който пише на български и на японски. 🇯🇵🇧🇬

Този път щe пиша за бране на ягоди (いちご狩り / Strawberry Picking) !🍓

През февруари ходихме да берем ягоди.
Японски “бране на ягоди” (いちご狩り) е услуга в ягодовите ферми, при която човек може да яде колкото иска ягоди в рамките на определен срок срещу определена цена.
Бяха невероятно сладки и вкусни!✨

“いちご狩り Ichigogari”

Какво е “いちご狩り Ichigogari” (бране на ягоди / strawberry picking) ?

В Япония се предлага услуга, при която можете да ядете толкова плодове, колкото желаете, в дадена ферма срещу фиксирана цена в рамките на определен период от време (по принцип около 1 час). Те включват бране на мандарини, грозде и ягоди. Но няма смесени ферми, където предлагат няколко вида плод едновременно.Сезонът за бране на ягоди варира в зависимост от сорта на ягодите, но обикновено продължава от януари до май.Цените и времетраенето варират в различните ферми, но времето е 40-60 минути и струва между 1800 и 3000 йени (25-45 лв).Има много такива ферми в цяла Япония.

ягодовата градина Ике(池いちご園)

Фермата, в която отидохме, беше ягодовата градина Ике”(池いちご園 / Ike Ichigo-en) , където един час струва 2800 йени. Можете също така да си купите кутия с ягоди, които сами сте си набрали. Цената за 100 г. за вкъщи е около 300-400 йени (5-6лв).

В Япония е важно от какъв сорт е даден плод и има многобройни сортове ягоди. В тази ферма ягорите са от сорт “Каорино (かおりの)” и са много сладки. За сравнение, пъпешите са със сладост 15-16, мангото е около 19, а ягодите “Каорино” са със сладост 16-19. Тези числа са по популярна скала за измерване на сладостта на храната в Япония. (=“糖度”)

池いちご園 (Ike Ichigo-en) (ягодовата градина Ике)
Платете преди предварително уговорения час и когато дойде време за брането на ягори, персоналът ще ви инструктира.
Има няколко големи оранжерии като тази.
Красиви червени ягоди!
ягодовата градина Ике (池いちご園 / Ike Ichigo-en)

🔻Уебсайт (японски)
http://www.ike-ichigoen.com/
🔻Карти на Google
https://goo.gl/maps/ZX1X7qMSeP2Ntfwv9

Какво е “食べ放題 Tabehoudai”(ядене на корем / all-you-can-eat) ?

В Япония се има тъй наречената услугата “食べ放題 (Tabehoudai)”, при която може да ядеш колкото желаеш, в рамките на определен период от време и за фиксирана цена.”食べ放題 (Tabehoudai)” в Япония включва бюфети, но има и други услуги, при които можете да поръчате и ядете само определени храни. Примерите включват бране на плодове, като ягоди и грозде, барбекю, пилешко на скара и скариди.

Между другото, съпругът ми българин обича ресторанти, в които се предлага барбекю с месо на корем.

За японските плодове

Японските ягодите са луксозен продукт и са много големи и сладки.

Повечето японски ягоди са селектирани сортове. Известните сортове ягоди са сладки и по-големи, а другите ягодите са малки, но много сладки! Срещат се и бели ягоди, но са рядко срещани и са много скъпи! Например, в супермаркета, който посещаваме често, три бели ягоди струват 1000 йени (15 лв). Има няколко сорта бели ягоди, които са с млечен вкус, а други са с вкус на праскови.

Японски бели ягоди

Японските плодове често са големи и скъпи.

Дори плодовете в супермаркетите са скъпи.

Била съм в много страни и установих, че японските плодове обикновено са по-големи и по-сладки. Но те са и много скъпи и са като луксозни продукти. С други думи, в Япония плодовете не са нещо, което се яде всеки ден, а нещо, което се купува от време на време или се яде в малки количества всеки ден. Една ябълка струва 150 йени  (2,25 лв) в най-евтиния случай и 400 йени (6 лв) в най-скъпия. Продажба на грам както в България се среща рядко в Япония. В Япония се плаща основно на бройка или на опаковка. Вероятно, ако плодът не е голям и сладък, те се опитват да не го предлагат на пазара.

“Shine Muscat”, скъпо мускатово грозде в Япония. Сладки и големи, 3000 йени(45лв~) за клонче!

Бананите и портокалите са по-достъпни.

В Япония, където плодовете са скъпи, единствените плодове, които може да се ядат всеки ден, са вносни банани или портокали. Бананите са сравнително евтини, тъй като узряват лесно. Някои банани са скъпи, но малко почернелите банани се продават сравнително евтино. Например, три банана струват около 100 йени, или 1,5 лв. В зависимост от сезона, портокалите също са евтини.Въпреки че не са пресни, консервираните плодове в сироп също са евтини.

Българският ми съпруг обича консервирани мандарини и ананас.

Консервирани плодове

Съвети за бране на ягоди

Направете резервация във ферма с добра репутация!

Ако попитате внезапно, може да ви откажат. Това е така, защото хората ядат много плодове и фермите трябва да планират и управляват стопанствата си по съответния начин. Ако отивате да берете плодове, направете резервация преди да отидете.

Яжте бавно!

Всеки се опитва да изяде колкото се може повече първокласни ягоди, колкото се може по-бързо, още от самото начало. Но с това темпо ще се заситите още през първите 10 минути и няма да искате да ядете повече ягоди. Отначало съпругът ми изяде много ягоди от рая, но след 20 минути беше пълен и спря да яде, преди да изтече времето, като каза, че не иска да яде повече ягоди, защото не иска да ги намрази.В крайна сметка 60 минути са предостатъчно време. Яжте бавно без да бързайте и ще си прекарате приятно.

По-добре е да отидете с мезе!

Дори и много сладките “райски ягоди” могат да ви накарат да изгубите представа за вкуса им, ако ги ядете постоянно. В такъв случай ви препоръчвам да си занесете леко солено мезе. Например, луканка може да е най-добрият избор. По пътя си купихме мезе от калмари, което се оказа, че се продава в ягодовата ферма.

Мезе с вкус на уасаби.

Това е всичко за днес!

Брането на ягоди и други дейности, свързани с брането на плодове, се предлагат в цяла Япония.
Ако сте в Япония, трябва да опитате някои от тези японски плодове!

Благодаря Ви, че прочетохте цялата статия.🤗

До скоро♥️

ABOUT ME
hiro
こんにちは。ブルガリア人夫と福岡に住む日本人妻です。ブルガリア文化や国際結婚の日常を発信します。多国籍料理と猫が大好き! Здравейте! Аз съм японка, която е омъжена за българин, живеем във Фукуока, Япония. В момента уча български език. Обичам котки.
ja日本語